perjantai 28. syyskuuta 2012

Irina lähti - laitetaanko myös Katarina kotimatkalle?

BB:n tuotanto poisti Irinan talosta. Syitä voi spekuloida loputtomiin saakka, niissä kuitenkaan pääsemättä välttämättä koskaan oikeaan lopputulokseen asti.

Irinan lähtö jättää taloon ison aukon, jossa oli aiemmin hersyvää naurua, ennalta arvaamatonta, kummallista käytöstä, nasevia kommentteja ja hetkessä elämistä.
Irinan lähtö talosta jätti myös tilaa toisellekin uudelle asukkaalle - jo kaksi on jättänyt kisan kesken muuten kuin häädön kautta. Aiempina vuosina tällä tavoin lähteneet on aina korvattu uusilla asukkailla.
Irinan poissaolo pienensi myös "mammojen" joukkoa. Vain Teija ja Anne ovat enää kuiskimassa nuorempien neitojen huonoista puolista.

Kaikkea hyvää Irinalle, mistä ikinä kyse olikaan. Kumma kyllä, myös Irinan lähtö on neutraali tapahtuma, eikä herätä tunnetta "onneksi lähti". Kaikki häädön kautta pois lähteneet ovat olleet tällä tavoin ns. hyviä lähtöjä.

Olisiko aika laittaa myös Katarina kotiin? Vaikka Katarinan psyyken kannalta voisi olla parempi lähteä vapaaehtoisesti, tällä tavoin hän välttäisi haastattelut ja vastaavat, joita en usko hänen kestävän.
Katarinan historiaa emme tunne, mutta täytyy olla että jonkuntasoisia alemmuudentunnon ja/tai mielialan laskun suuntaisia pulmia hänellä on ollut jo ennen taloon tulemista. Talo itsessään sekä kielimuurin tuoma ja luoma korostuneisuus eriäväisyydestä suhteessa muihin on tuonut käsin kosketeltavaksi kaiken kuonan. Katarinassa näkyy kaikki masentuneen ihmisen merkit. Kyvyttömyys aitoon, kestävään iloon, aloitekyvyttömyys ja vetäytyneisyys, liika nukkuminen /väsyneisyys, eristäytyminen kaikesta paitsi välttämättömästä sosiaalisesta kontaktista, itkuherkkyys, tinttailu. Ja paljon muuta.
Katarina itsekin kyseenalaistaa taloon tulonsa. Hän vain on niin lukossa että ei tajua lähteä itse pois. Muut ovat tukeneet enemmän kuin paljon naista, mutta tämä tuottaa yhtä vähän tulosta kuin persikkapuu pohjoisnavalla.

Auttakaa Katarina pois talosta, pliis!